diumenge, 29 de març del 2020

Tasques del 30 de març al 8 d'abril

Per a aquesta setmana i mitja que ens queda només heu de fer els següents exercicis de la dièresi i l'apostrofació:

- Dièresi. Activitats 1, 2, 4, 6 i 7 de la pàgina 105 del llibre. (penjaré les solucions dijous)

Ací teniu uns vídeos que he fet amb l'explicació.





- Apostrofació. Activitats 1, 2, 3 i 4 de la pàgina 127 del llibre. (també penjaré les solucions dijous)

Ací teniu dos vídeos més.




Els qui teniu el llibre de Joan el cendrós podeu començar a llegir-lo. Dijous que ve penjaré les preguntes que haureu de respondre sobre el llibre. Com que molta gent no l'ha pogut aconseguir, la lectura, de moment, és VOLUNTÀRIA, és a dir, servirà per a apujar nota però mai per a abaixar-la.

Recordeu corregir les activitats en color verd i enviar-me una foto al correu: iesmb.gaspar@gmail.com o a través d'Aules.

Qualsevol dubte, no tingueu problema a escriure'm!

dimarts, 24 de març del 2020

Correccions primeres dues setmanes

Ací teniu les solucions de les activitats que us he posat per a les dues primeres setmanes. Corregiu-vos-les en color verd. A continuació, feu-los una foto o escanegeu-les i me les envieu a iesmb.gaspar@gmail.com.

Solucions “Comentar un text” pàgina 97

1.       a) Els germans de Marià li regalen llibres. c) Marià visita la parada en què Jordi Sierra i Fabra signa llibres. f) Marià ensenya un dels llibres signats per Jordi Sierra i Fabra a Iolanda.
2.       Aquesta resposta és oberta. Una possibilitat és:
El dia 23 d’abril, Marià ha celebrat el Dia del Llibre, un dels seus tres dies preferits de l’any. Ha comprat llibres i els germans també li n’han regalat. Ha anat a la parada on estava Jordi Sierra i Fabra perquè li signara els seus darrers llibres publicats i ha parlat amb ell. Li sembla un escriptor simpàtic, genial, que sap contactar amb els joves. L’any passat també ho va fer. La conversa s’ha interromput per l’arribada d’un grup de xiques adolescents i ha hagut d’acomiadar-se’n.
El 24 d’abril, Marià ha ensenyat un dels llibres signats per Jordi Sierra i Fabra a Iolanda i ha quedat molt impressionada. L’ha mirat d’una manera que ell no sabia com interpretar.
3.       a) Portava dues maletes
b) Un parell de minuts.
c) Tres vegades.
d) Setanta llibres.
e) Set Meravelles del Món.
4.       Les tres característiques són: Popular entre els adolescents. Còmplice amb els lectors. Simpàtic.
El fragment que ho exemplifica: “És un tio genial, simpàtic i superenrotllat. Sempre riu i està content, parla amb nosaltres i no sembla una persona major.”
5.       Barcelona
6.       Les tres característiques són: Ordenació cronològica dels fets, Narració dels fets personals, Ús de la primera persona.
Al començament del text s’escriu la data.


Solucions “Comentar un text” pàgina 119

1.       Els tres fets que corresponen a la notícia, ordenats ja per ordre, són: 1. Xico Black no es presenta a la concentració de l’Esportiu de Llíria. 2. Diverses persones del club tracten de localitzar el jugador però no el troben. 3. L’Esportiu de Llíria perd el partit contra el Logos madrileny.
2.       El pivot Xico Black desapareix
3.       Aquesta resposta és oberta. Una possibilitat és:
Domènec Lluc i Guim, cosins i reporters, s’assabenten de la desaparició de Xico Black a través de la premsa. Xico Black és el pivot de l’equip de bàsquet l’Esportiu de Llíria. El jugador, l’ídol de l’afició i la peça més important de l’equip, no es va presentar a la concentració ni al partit. Tot i els intents de diverses persones del club per a localitzar-lo, la recerca és infructuosa. L’absència del jugador es fa notar en la pista i el Llíria perd el partit. Lluc i Guim es reparteixen la faena per a aconseguir més informació sobre la desaparició i escriure un reportatge.
4.       Nom: Xico Black
Lloc de procedència: Estats Units
Posició: Pivot
Qualitats com a jugador: És un excel·lent rebotador, un pivot molt fort i amb una gran capacitat d’intimidació a l’hora de defensar.
Altres qualitats: És un home molt disciplinat i puntual.
5.       El narrador usa el nom Domènec Lluc.
El seu cosí Guim utilitza el nom Lluqui.
S’usen noms diferents per a demostrar l’objectivitat del narrador i la confiança i la familiaritat que té el cosí Guim amb el reporter.
6.       Crònica negra: aquella crònica que narra fets delictius, de violència, catàstrofes, accidents...
Canals informatius: mitjans per a transmetre la informació actual.
Setmanari de successos: publicació setmanal que tracta sobre els successos actuals de la societat. Principalment, delictes, tragèdies, esdeveniments...
7.       Narració B (la notícia): lín. 11-54 (des de “Un gran desconcert...” fins a “desaparició de dissabte proppassat...”. També entraria dins de la notícia el títol que hi ha dins del primer paràgraf “Estranya desaparició de Xico Black, el pivot de l’equip de bàsquet Esportiu de Llíria...”.
Narració A (la novel·la): la resta del text
8.       Els titulars estan escrits en present (desapareix i perd)
En la redacció de la notícia del text predomina el passat, per exemple: girà, destacava, llegí... Perquè narra els fets ocorreguts el dia anterior.

Solucions activitats pàgines 131 i 132

1.       Espai: lloc on ocorren els fets.
Època: moment històric o imaginari en què se situen els fets.
Durada: temps transcorregut de l’inici a l’acabament dels fets.
Ordre: organització lineal o no lineal dels fets narrats.
Retrospecció: salt en el temps, del present al passat.
2.       De Laguar.
Real. La Vall de Laguar és un poble de la Marina Alta.
L’ofici antic de nevater, necessari quan no hi havia frigorífics, ens permet situar els fets en una època passada.
L’ordre dels fets que apareixen al llibre seria: 4, 2, 5, 1, 3.
3.       No és el mateix l’ordre cronològic dels fets i l’ordre en què són narrats. Aquesta tècnica s’anomena flashback o retrospecció.
4.       Els fets ocorren a Viena.
Es tracta d’un espai real perquè la ciutat de Viena existeix en la realitat.
L’època de la narració és 1945. A aquesta època s’associa la Segona Guerra Mundial, caracteritzada pel conflicte i on solament les influències et podien concedir algun privilegi.
La narració segueix un ordre no lineal perquè el narrador fa una retrospecció o flashback per introduir-hi uns fets anteriors. Concretament, els llocs on son pare havia estat abans.

Jugallengua

Amb aquest programa podeu practicar ortografia i gramàtica d'una manera més lúdica. Els de 1r d'ESO heu d'anar intentant fer els diferents apartats de nivell 1. Els de 1r de Batxillerat ho heu d'intentar al nivell 2.

http://www.ceice.gva.es/va/web/dgplgm/jugallengua

Heu de descarregar el programa a l'ordinador (sembla que només funciona amb Windows).

dilluns, 16 de març del 2020

Tasques 1r ESO

De moment, per a les dues primeres setmanes (fins al diumenge 29) aquestes són les tasques que heu de fer:

  • Comentar un text (pàgina 97 del llibre)
  • Comentar un text (pàgina 119)
  • La narrativa: l'espai i el temps (llegir la teoria de les pàgines 130 i 131 i fer les activitats 1, 2, 3 i 4 de les pàgines 131 i 132)
La setmana que ve vos penjaré en Aules (esperem que ja vaja millor!) les solucions de les activitats perquè les pugueu corregir.

Aprofiteu per LLEGIR! Podeu llegir el llibre de la tercera avaluació Joan, el cendrós. També podeu aprofitar per llegir un llibre extra i fer la fitxa de lectura que teniu a Aules i també en aquest blog.

diumenge, 15 de març del 2020

Fitxa de lectura

Aquesta és l'estructura que heu de seguir per a la fitxa de lectura:

-Títol
-Autor
-Editorial
-Resum (10-15 línies)
-Descripció dels personatges
-Temps històric (època) i narratiu (durada)
-Espai
-Tipus de narrador
-Valoració personal